25.09.16

Bloemkunstenaar Anton van Duijn

Bloemkunstenaar Anton van Duijn

Het creatieve brein achter onze bossen

Als kleine jongen plukte Anton bloemen in de duinen langs de Nederlandse kust. Dertig jaar later was hij finalist in de tv-show Hollands Beste Bloemstylist. Sinds een jaar of twee werkt hij als stijldirecteur bij bloomon. Kortom: Anton is het creatieve brein achter onze eigenzinnige boeketten.

‘Bloemen hebben altijd een magische aantrekkingskracht op mij gehad’

Voor zover hij zich kan herinneren heeft Anton altijd van bloemen gehouden. Als jongen van twaalf hielp hij al in de bloemenwinkel die werd gerund door ‘Nonkel’ Piet Loos. “Dat en opgroeien in de buurt van de duinen hebben ervoor gezorgd dat ik de natuur al op hele jonge leeftijd wist te waarderen”, zegt Anton vanuit zijn bloemenatelier in de stad van Cruquius. “Ik wist gewoon dat mijn talenten daar lagen.” Na zijn studies bloemstyling opende Anton zijn eigen bloemenwinkel in een welvarende buurt in Amsterdam. Acht jaar later was het tijd voor verandering. Hij nam projecten aan van internationale gerenommeerde interieurarchitecten. Vervolgens was er de tv-show. En dan bloomon.

Unieke stijl

“Bloomon was op zoek naar een stylist die echt iets unieks kon maken van elke bos”, zegt Anton. “Toen ze me contacteerden, waren de opnames van de tv-wedstrijd nog bezig. Bovendien zochten ze een vrouwelijke styliste. Maar na het zien van de eerste aflevering van de show veranderden ze heel snel van mening. Ik heb niet meer achterom gekeken. Mijn job is fantastisch! En ik hou van het feit dat bloomon het makkelijker maakt voor iedereen om verse bloemen in huis te hebben. Ik ben blij dat ik een onderdeel ben van dit verhaal. Bloomon helpt me niet alleen mijn stijl aan te scherpen in Amsterdam en Nederland, maar ook elders in Europa.”

Maar wat is nu de typische ‘Anton stijl’? “Ik werk veel met verschillende hoogtes en gebruik weinig bladgroen”, onthult Anton. “Op die manier krijgt elke bloem maximale ruimte om te bloeien. Dit geeft de boeketten ook een veel natuurlijkere look. Iets wat je niet krijgt als je te veel bladeren gebruikt. De bloemen volledig strippen is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Een subtiel blaadje hier en daar maakt de bloemen net prachtig. Dat gezegd zijnde kan het wel eventjes duren eer je mijn stijl gewoon bent. En toch doet deze stijl de bloemen alle eer aan. Daarom stop ik ook nooit twee dezelfde bloemen in één bos, elke bloem is uniek.”

Acht seizoenen

Is er iets verrassends aan jouw baan? “Ik ben wel eens ontroerd en emotioneel als ik bloemen aan het schikken ben,” bekent Anton. Je favoriete bloem? “Dat hangt af van de tijd van het jaar.” legt hij uit. “En dan bedoel ik niet de vier seizoenen. De mooiste bloemtinten verschijnen tussen de seizoenen. Nu bijvoorbeeld, als de zomer overgaat in de herfst, zou ik dahlia’s aanraden. Mijn favoriete kleur is zacht oranje vermengd met roze. Die kleurencombinatie geeft me een goed gevoel en tovert altijd een glimlach op mijn gezicht.”

Antons tips & tricks

  1. Het is erg warm en vochtig tijdens de nazomer. Daarom is het extra belangrijk het water in de vaas schoon te houden. Het toevoegen van een druppel chloor voorkomt dat bacteriën kunnen groeien. Je bloemen zullen je dankbaar zijn en een aantal dagen langer mooi blijven.
  2. Gebruik alleen seizoensbloemen.
  3. Dille bloesems vormen een uitstekende basis. Voeg wat dahlia’s of rozenbottel takken toe en je hebt al een heel mooi boeket.

Lees verder