26.04.18

In het Atelier: Anne Mertens - Amsterdam

In het Atelier: Anne Mertens - Amsterdam

Van Berlijn tot België en van schilders tot pottenbakkers: de komende zeven weken stappen we binnen in de ateliers van artiesten die ons inspireren. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de artiest in zichzelf naar boven te halen. Next up:

Anne Mertens.

Modeontwerpster en architectuurfan.

Een modern, opgeruimd atelier, haar laatste collectie en materialen zorgvuldig uitgestald en een opvallende stoel naast een bijzettafel vol boeken over architectuur. Achter het bureau zit modeontwerpster Anne Mertens, oprichter van haar eigen label Detale Studio. Haar stijl: modern en tijdloos ‘met een vleugje sexiness’. Of ze fan is van bloemen? “Ik heb een tattoo van een pioenroos en een dahlia op m’n arm. Dat zegt genoeg, toch?”.

“Creatieven veranderen continu de wereld zoals we hem kennen. Ik hoop dat ik ook een klein deeltje van die verandering mag uitmaken”
– Anne Mertens, Detale Studio

Hoe kwam je in de modewereld terecht?

Ik heb Fashion Design gestudeerd aan de ArtEZ modeacademie in Arnhem. Nadat ik een aantal jaar voor nationale en internationale modemerken (vaak knitwear) had gewerkt, heb ik Detale Studio opgericht. Ik wilde altijd al product design met fashion combineren. Op dit moment volg ik écht mijn hart door draagbare producten te ontwerpen, in plaats van seizoensgebonden trendy collecties. Ik ben opgevoed door een ondernemer (mijn vader) en een ontzettend creatieve kleuterjuf (mijn moeder). We gingen vaak naar musea, tentoonstellingen, het theater en concerten. Ik ben dat altijd blijven doen en zo ontwikkelde ik later in het leven mijn eigen stijl en creativiteit.

blog-creativeprofile-2-1

Beschrijf je creatieve proces

Check, check, dubbelcheck: ik ben echt een obsessieve lijstjesmaker! Ik kan niet zonder. Per item dat ik wil ontwerpen, maak ik een lijstje. Ik verzamel afbeeldingen, creëer een moodboard en combineer dat met de materialen die ik heb verzameld. En dan begin ik met tekenen. Eerst uit de losse pols, totdat ik een goed gevoel heb over welke vorm ik zoek. Dan maak ik een technisch ontwerp op mijn computer. Daarmee ga ik naar het atelier waar ik een sample laat maken en samen ontwerpen we het patroon en het eerste testontwerp. Ik maak overal een sample van en na een paar aanpassingen kan de productie starten!

Waar haal jij je inspiratie?

Door te reizen. Voor mijn studio ben ik altijd en overal op de uitkijk naar materialen. Die zijn de basis van elk item. Ik ben altijd op zoek naar duurzame, sterke en comfortabele materialen. Ik verzamel er een hele hoop, en laat ze vervolgens even liggen.

blog-creativeprofile-4

Wie is je mentor?

De vrouw die mij het meest heeft geleerd over wat ik vandaag de dag doe is Elin Larsson. Zij is Sustainability Director bij Filippa K. Elin is ongelofelijk goed in haar vak, en is altijd op zoek naar het meest duurzame alternatief. Ze heeft mij enorm geïnspireerd en gaf mij een andere kijk op de mode-industrie. En ook mijn moeder was in zekere zin mijn mentor. Ze heeft mij altijd gemotiveerd en positief gehouden. Ze was de meest empathische vrouw die ik ooit heb gekend. Helaas is ze een paar jaar geleden overleden. Dat heeft mij nóg sterker gemaakt in het volgen van mijn dromen en ambities.

The art of creating. Wat betekent dat voor jou?

Alles. Creatieven veranderen continu de wereld zoals we hem nu kennen. Ik hoop dat ik ook een klein deeltje van die verandering mag uitmaken.

blog-creativeprofile-5

Welke artiest moeten we zeker leren kennen?

Ik ben op dit moment geobsedeerd door het werk van de Nigeriaanse/New Yorkse kunstenares Toyin Ojih Odutola . Haar schilderijen zijn echt schitterend. Ik kan er uren naar kijken. De fijnheid en tederheid die ik zie in haar werk inspireert me enorm. Ik vind het fantastisch om mensen te observeren. Mensen inspireren me. Toyin schildert ze in alledaagse situaties en legt personages vast als geen ander. En dan heb ik het nog niet eens over haar kleurgebruik! Trouwens, kijk ook even naar het werk van de Nederlandse modefotograaf Maxime Cardol . Haar werk is prachtig. Ze heeft trouwens ook de eerste campagne en het lookbook van Detale Studio gefotografeerd.

blog-creativeprofile-6

Meer over Anne en haar werk vind je op haar website .

Lees verder