11.04.18

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss

In het Atelier: de Berlijnse Mia Moss

Keramiste en community builder Mia Moss lijkt wel de vereenzelviging van de pioenroos: ze betovert je met haar creativiteit en zet je meteen in bloei.

Onze voorjaarscollectie ATELIER is geïnspireerd door de kunstenaars, designers en artiesten van vandaag. Zij die ontdekken, maken en durven te experimenteren.

Van Berlijn tot België en van schilders tot pottenbakkers: de komende zeven weken stappen we binnen in de ateliers van artiesten die ons inspireren. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de artiest in zichzelf naar boven te halen.

Maak kennis met Mia.

KLEURRIJK. SPEELS. AVONTUURLIJK.

We komen aan in een luchtig en open atelier vol zonlicht, klei en blauw glazuur. We zien gezichten op vazen. Achter de draaischijf zit keramiste Mia Moss uit Berlijn. Haar eigen speelsheid zie je terug in haar creaties.

De kunst van het maken. Wat betekent dat voor jou?

Simpelweg mens zijn. Het brengt je terug naar je basis. Keramiek bestaat al meer dan 30.000 jaar. We zijn geëvolueerd terwijl we bezig waren met aardewerk. Maar elke vorm van ambacht is speciaal en onderdeel van ons eigen ik – ik voel me erdoor geaard.

“Iets creëren opent deuren. Als je je eigen dingen maakt, kan je je eigen cultuur maken. Je kan de dingen om je heen veranderen”

– Mia Moss, Moss Keramik

Hoe ben je in de wereld van de keramiek beland?

Pas toen ik was afgestudeerd, werd het boetseren serieus. Ik ben opgegroeid in Amerika en studeerde beeldende kunst, met een focus op edelsmeden. Er was daar een keramiekstudio waar iedereen uit de buurt welkom was, the Midwest Clay Project. Ik was er niet weg te slaan. Elke vrije minuut kon je mij daar vinden. Dat het voor iedereen uit de buurt toegankelijk was – jong, oud, beginners en pro’s – vond ik geweldig. Iedereen werkte samen in dezelfde ruimte.

Copy-of-Q22018B-MIAMOSS-2-1

Met welk materiaal werk je het liefst?

Klei natuurlijk! En het liefst nog in z’n rauwe, plakkerige vorm. Perfect voor een vers project op de draaischijf. Je kan ontzettend veel maken met klei. En er zijn elke keer weer andere technieken die je kan proberen.

Copy-of-Q22018B-MIAMOSS-3-1

Beschrijf je creatieve proces – heb je bijvoorbeeld een vast ritueel?

Misschien kan je het voorbereiden van de klei een vast ritueel noemen? Ik begin in ieder geval altijd met een kop koffie, en open de ramen om lekker veel frisse lucht in m’n atelier te krijgen. Als ik bezig ben, luister ik altijd naar muziek of een podcast. Ik heb eigenlijk twee ‘werkmodussen’:

Als ik voel dat ik inspiratie heb, begin ik gewoon en maak ik wat er in mij opkomt. Soms heb ik al een idee, soms laat ik me leiden door de klei. Experimenteren en blijven ontdekken is heel belangrijk.

Natuurlijk zijn er ook dagen dat ik totaal geen inspiratie heb. Dat overkomt ons allemaal. Dan zet ik m’n productie-modus aan en maak ik extra voorraad van iets dat ik vaker maak. Daar hoef ik niet over na te denken, want het gewicht, design en formaat staan al vast.

Copy-of-Q22018B-MIAMOSS-4

Hoe kom je aan je inspiratie?

Door zelf heel wat inspiratie op te doen! Berlijn heeft zoveel mooie galerijen die je kan bezoeken, echt! Alleen al door gewoon op straat te lopen raak je geïnspireerd door alle street art die je tegenkomt. Ik lees ook veel om inspiratie op te doen. Op dit moment zit ik midden in de science fiction uit de jaren ‘50-’70. Mijn laatste collectie is volledig geïnspireerd door retro-futurisme.

Copy-of-Q22018B-MIAMOSS-5

De tool die je echt niet kan missen?

Ik heb maar één tool uit Amerika meegebracht: mijn speciale lomer, die ik gebruik voor het afwerken van klei. Ik heb hem gekregen van iemand en gebruik hem altijd. En natuurlijk kan ik absoluut niet zonder mijn draaischijf en oven.

Wat beweegt je om kunst te maken?

Ik wil mensen laten inzien dat iedereen zelf dingen kan maken. Iets creëren opent deuren. Voor mij staat iets zelf produceren voor vrijheid en onafhankelijkheid. Als je je eigen dingen maakt, kan je je eigen cultuur maken en dingen op een positieve manier veranderen. Op dit moment werk ik aan iets dat de manier van hoe je dingen gebruikt beïnvloedt. Ik hoop hiermee je dagelijkse routine een beetje te doorbreken. Ik wil ze trager, meer bewust en leuker maken.

Nog één ding of één artiest die we moeten leren kennen.

Als je net als ik van keramiek houdt, kijk dan eens naar het werk van Maïa Beyrouti. Zij maakt echt inspirerende dingen!

Meer over Mia en haar keramiekstudio vind je op haar website.

Copy-of-Q22018B-MIAMOSS-6

Lees verder