25.05.18

In het Atelier: Imre Bergmann – Amsterdam

In het Atelier: Imre Bergmann – Amsterdam

De komende weken stappen we binnen in de ateliers van artiesten die ons inspireren. Van Berlijn tot België en van schilder tot pottenbakker, allemaal hebben ze één ding gemeen: met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de artiest in zichzelf naar boven te halen. Deze week:

Imre Bergmann.

Keramisch ontwerper en natuurliefhebber.

“Ik wil mensen de schoonheid van het materiaal laten ervaren door ze het ook daadwerkelijk te laten voelen” Imre Bergmann

Hoe kwam je in het vak van keramisch ontwerper terecht?

Ik heb jaren in de marketingcommunicatie gewerkt, maar ik merkte dat ik daar niet al mijn creativiteit in kwijt kon. Ik besloot het roer om te gooien door die job op te zeggen en creatieve cursussen te gaan studeren. U iteindelijk ben ik naar de Kunstacademie gegaan, waar ik in 2007 afstudeerde.

Geïnspireerd door mijn eindexamenproject ’Wereldservies’ – een conceptueel servies dat mensen uit verschillende culturen samenbrengt en verbindt door hen samen te laten eten – heb ik me na mijn studie aan de Kunstacademie volledig gefocust op het werken met keramiek. Daaruit is mijn label design *by Imre Bergmann ontstaan. Voor ik hieraan begon, had ik nog nooit met keramiek gewerkt. De kneepjes van het vak leerde ik van een keramiekkunstenaar in Den Bosch.

blog_header_creativeprofile_imre2

Hoe verloopt je creatieve proces?

Voor ik begin, maak ik meestal een lange wandeling met mijn honden in de natuur. Dan maak ik wat schetsen om een idee uit te werken, maar vaak werk ik ideeën ook uit in mijn hoofd. De vormen die ik maak, ontstaan op de draaischijf. Je kan dan ter plekke (subtiele) veranderingen aanbrengen.

blog-creativeprofile-imre-3

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik doe vaak inspiratie op in de natuur. Eigenlijk zie ik overal om me heen dingen die me kunnen inspireren. Dat kan een kleur of textuur zijn die ik tegenkom, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Ook heb ik gemerkt dat het soms beter is om even niets te doen, zodat de inspiratie vanzelf kan komen. We krijgen elke dag enorm veel prikkels binnen, dat het juist leuk kan zijn om even stil te zijn of even weg te dromen. Jezelf even leegmaken, zodat er weer ruimte ontstaat voor iets nieuws.

blog-creativeprofile-imre-4

Wie is je mentor?

Dat is absoluut Joris Link, een kunstenaar uit Den Bosch. Hij werkt al heel lang met keramiek en ik kan altijd bij hem terecht met mijn vragen.

The art of creating – wat betekent dat voor jou?

Het kunnen creëren met mijn handen maakt me gelukkig. Het geeft me inspiratie, flow en drive. Als iemand blij is met het werk dat ik heb gemaakt en ervan kan genieten, dan is dat een groot compliment en krijg ik daar energie van. Het inspirerende van werken met keramiek is dat je eigenlijk steeds weer iets nieuws leert en nooit uitgeleerd bent. Daarom blijft het zo interessant om met het materiaal te werken: er komt zoveel bij kijken en je ontdekt steeds weer nieuwe dingen.

blog-creativeprofile-imre-5-b

Welke kunstenaar moeten we zeker leren kennen?

Edmund de Waal. Hij heeft veel mooi porselein gemaakt met celadonglazuur, en complete installaties met porselein.

blog-creativeprofile-imre-6-b

Bestel nu een bos uit onze lentecollectie ATELIER en geef kleur aan je interieur – én atelier!

Meer info over Imre en haar werk vind je op haar website .

Lees verder