17.05.18

In het Atelier: Isaac Monté - België

In het Atelier: Isaac Monté - België

De lenteboeketten van bloomon barsten van de kleur en creativiteit. Onze meest recente collectie, ATELIER, werd geïnspireerd door de manier waarop kunstenaars denken en maken. De komende weken stappen we binnen in de ateliers van artiesten die ons inspireren. Van Berlijn tot België en van schilder tot pottenbakker, allemaal hebben ze één ding gemeen: met hun werk willen ze iedereen aanmoedigen om de artiest in zichzelf naar boven te halen. Deze week:

Isaac Monté.

Ontwerpen samen met de natuur.

Een mysterieuze ruimte – deels atelier, deels laboratorium. Overal staan potten en pannen vol kleurrijke vloeistoffen en kristallen. In het midden van dat alles: de in België geboren en in Rotterdam gevestigde Isaac Monté. Hij maakt unieke biologische kunst en designobjecten. Zijn fascinatie voor de natuur zie je duidelijk in zijn werk, bijvoorbeeld in de zelfgekweekte kristallen vazen. Zijn favoriete bloem? “De ranunculus. In alle mogelijke kleuren.”

“De natuur is mijn grootste bron van inspiratie. Het feit dat ik mijn objecten maak en laat groeien in samenwerking met de natuur – dat zorgt vaak voor ontzag bij anderen.”
Isaac Monté

Hoe kwam je in de kunstwereld terecht?

Ik heb interieurarchitectuur gestudeerd in België en Noorwegen, en daarna productontwerp aan de Willem de Kooning Academy, waar ik nu ook lesgeef. Ik ben gefascineerd door de groei van stalagmieten en stalactieten. Ik zie ze als een soort natuurlijke 3D-printers. Ze maken langzaamaan nieuw materiaal aan. Mijn oorspronkelijke idee was om ze ook echt als 3D-printers te gaan gebruiken. Ik onderzocht en experimenteerde met heel wat verschillende materialen om mijn eigen stalactieten te laten groeien. Het was tijdens dat proces dat ik er plots in slaagde om kristallen te kweken!

blog-isaac-02

Wat is je favoriete materiaal?

Als designer ben ik door heel veel materialen gefascineerd – en vooral door hoe ik die materialen kan manipuleren. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit manipulaties en het hergebruiken van afvalmaterialen. Ik ben momenteel bezig met een project waarbij ik snijafval uit de groentensector gebruik om verpakking te maken voor diezelfde groenten.

blog-isaac-03

Hoe verloopt je creatieve proces?

Ik begin de dag altijd met een verse kop koffie en wat muziek. Dat zijn voor mij dé ingrediënten van een creatieve dag. Ik ben redelijk hands-on – ik ben één van die designers die niet kan tekenen of schetsen, maar die gewoon meteen met zijn handen werkt. Als ik een idee heb, begin ik te maken en te experimenteren. Meestal is dat een proces van trial and error – vallen en opstaan. Ik blijf experimenteren tot ik heb gemaakt wat ik in gedachten had.

blog-isaac-04

Wie heeft jou onderweg geïnspireerd?

Als student had ik fantastische mentoren en ik omring mezelf nog steeds met mensen die me begeleiden en gidsen. Ik ben enorm beïnvloed en geïnspireerd door Katharina en Thomas van Studio Mischer’traxler, waar ik stage gelopen heb. En één van mijn favoriete leerkrachten was Lise Lefebvre, een natuurliefhebber – net als ik!

The art of creating – wat betekent dat voor jou?

Ik wil mensen verrassen. Eerst zien ze gewoon een prachtig object, maar wanneer ze het verhaal erachter horen en ontdekken hoe het is gemaakt of welke materialen ik heb gebruikt om het te laten groeien, zijn ze nog meer onder de indruk. Mijn grootste inspiratiebron is natuurlijk de natuur. Het feit dat ik mijn objecten maak en laat groeien in samenwerking met de natuur – dat zorgt vaak voor heel wat ontzag bij anderen.

blog-isaac-05

Nog één ding – wie of wat vind je op dit moment inspirerend?

De tekeningen van Ernst Haeckel. Je kan uren naar zijn illustraties kijken en steeds opnieuw ontdek je nieuwe details – je blijft maar verrast worden door de schoonheid van de natuur. En mijn zus – Monica Monté. Zij is fotografe en ze heeft ongelofelijk veel oog voor detail.

Meer over Isaac en zijn werk vind je op zijn website .

Stap ook eens binnen in de andere ateliers:
Keramiste Mia Moss uit Berlijn
Designer Anne Mertens uit Amsterdam

Lees verder